ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ : 23/7, 30/7, 06/08, 13/08, 20/08, 27/08, 03/09 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
XΙΟΣ
Μεθυστικό άρωμα μαστίχας..
Με επισκέψεις στην αγαπημένη μας Σμύρνη και στο νησί των Οινουσσών
1η ημέρα: Αθήνα – Χίος – Κεντρική Χίος (Νέα Μονή – Ανάβατος – Αυγώνυμα - Παραλία Λιθί) – Chios Chandris Hotel (Πόλη Χίου)
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Χίο, την πατρίδα της ευωδιαστής μαστίχας. Άφιξη στο αεροδρόμιο Όμηρος της Χίου και ξεκινάμε την εκδρομή μας από την Κεντρική Χίο. Πρώτη επίσκεψη στο περίφημο Μοναστήρι της Νέα Μονής (Μνημείο UNESCO), το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού, με θαυμάσια ψηφιδωτά . Η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Συνεχίζουμε για το μεσαιωνικό χωριό Ανάβατος, κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ο "Μυστράς" του Αιγαίου, παρόλο που σήμερα είναι ένα έρημο χωριό, κουβαλάει ως τις μέρες μας την ιστορία του νησιού. Επόμενη στάση στο χωριό Αυγώνυμα, με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό του. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Αφού απολαύσουμε την μοναδική θέα, κατευθυνόμαστε προς την παραλία Λιθί, με ψιλή άμμο και ρηχά καθαρά νερά. Χρόνος για μπάνιο και γεύμα (έξοδα ατομικά). Αργά το απόγευμα, τακτοποίηση στο κεντρικό ξενοδοχείο μας Chios Chandris 4*. Ξεκούραση και το βράδυ δείπνο. Το βράδυ όσοι επιθυμούν, πεζή περιήγηση στην πόλη της Χίου, στον γραφικό πεζόδρομο της Απλωταριάς, την κεντρική πλατεία και το μεσαιωνικό κάστρο με τα όμορφα καλντερίμια και την πλούσια ιστορία.
2η ημέρα: Βόρεια Χίος (Βολισσός – Αγία Μαρκέλλα – Χωριό Πιτυός) – Ταμπάκικα - Μύλοι Χίου
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και κατευθυνόμαστε προς τη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό της Βορειοδυτικής Χίου. Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία όπου τα βυζαντινά χρόνια, στην κορυφή ενός λόφου, κατασκευάστηκε ένα κάστρο, σημείο αναφοράς του χωρίου. Συνεχίζουμε για την Αγία Μαρκέλλα, το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού. Θα περπατήσουμε ως τον τόπο μαρτυρίου της Αγίας δίπλα στη θάλασσα. Θα απολαύσουμε το μπάνιο μας στα καταγάλανα νερά της περιοχής και αργότερα θα βρεθούμε στο χωριό Πιτυός, με μεσαιωνικά στοιχεία και xτισμένο σε ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει βουνό και πεδιάδα. Επιστρέφοντας στην πόλη της Χίου θα περάσουμε από τα Ταμπάκικα (παλαιά βιομηχανική ζώνη), όπου σήμερα δεσπόζουν 4 αποκατεστημένοι ανεμόμυλοι. Οι ανεμόμυλοι αυτοί μαζί με άλλους που υπήρχαν στην ίδια περιοχή εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των γειτονικών βυρσοδεψείων, των εργαστηρίων στα οποία γινόταν κατεργασία δερμάτων. Θα βγάλουμε τις φωτογραφίες μας με φόντο τους ανεμόμυλους και επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση και το βράδυ δείπνο.
3η ημέρα: Σμύρνη (προαιρετική εκδρομή)
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και νωρίς το πρωί αναχωρούμε για το λιμάνι της Χίου όπου θα επιβιβαστούμε στο καράβι για το λιμάνι του Τσεσμέ και μετά για την κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Περνώντας απέξω από τα Αλάτσατα, ένα αμιγώς ελληνορθόδοξο χωριό πριν το 1922, φθάνουμε στη Σμύρνη όπου θα ξεναγηθούμε στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα. Επίσκεψη στον Άγιο Βουκόλο (εφόσον είναι σε λειτουργία), τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την Καταστροφή του 1922, αφιερωμένη στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο. Συνεχίζουμε στην παραλία του νέου «Και», όπου θα ξεχωρίσουμε την οικία Καπετανάκη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, που σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Προξενείο. Περίπατος στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής. Περιήγηση στα στενά σοκάκια, όπου στέκονται ακόμα και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής σμυρναίικης κατοικίας. Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος στο πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμέραλτί. Εδώ βρίσκεται η παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης με δαιδαλώδη σοκάκια και παλιά οθωμανικά σπίτια .Το απόγευμα συγκέντρωση και επιστροφή στο λιμάνι του Τσεσμέ. Επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για την Χίο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και το βράδυ δείπνο.
(Η εκδρομή στην Τουρκία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαβατήρια με ελάχιστη ισχύ 3 μηνών ή αστυνομικές ταυτότητες με λατινικούς χαρακτήρες.)
4η ημέρα: Οινούσσες (προαιρετική εκδρομή)
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και προαιρετική εκδρομή με καραβάκι προς το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών (έξοδα ατομικά). Αφού επιβιβαστούμε από την Λαγκάδα, γραφικό ψαροχώρι του νησιού, θα βρεθούμε στο λιμάνι όπου μας υποδέχεται η γοργόνα, σήμα κατατεθέν του νησιού και της ναυτοσύνης του. Εκεί αδημονούμε να θαυμάσουμε τη φυσική ομορφιά και τα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού όπως το όμορφο χωριό της Αιγνούσας με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα παραδοσιακά αρχοντικά καθώς και το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, το πρώτο άγαλμα στην Ελλάδα που αφιερώθηκε στους απολεσθέντες ναυτικούς. Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο (έξοδα ατομικά) με εκθέματα ομοιώματα πλοίων, ναυτικά όργανα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο και γεύμα (έξοδα ατομικά) δοκιμάζοντας φρέσκα θαλασσινά και παραδοσιακούς μεζέδες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και το βράδυ δείπνο.
5η ημέρα: Νότια Χίος (Ι.Μ. Αγίου Μηνά - Μαστιχοχώρια – Μουσείο Μαστίχας – Μαύρα Βόλια - Κάμπος) - Αθήνα
Πρωινό μπουφέ και ξεκινάμε να ανακαλύψουμε το νότιο μέρος του νησιού, που φιλοξενεί τα διάσημα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών και το μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται και παράγεται η γνωστή σε όλο τον κόσμο, μαστίχα. Πρώτη μας επίσκεψη, η ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά, εκεί όπου έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές Χριστιανών. Θα δούμε το μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο για την Σφαγή της Χίου που υπάρχει μέσα στον εξωτερικό χώρο της Μονής. Συνεχίζουμε και περνώντας από το Αρμόλια, γνωστό για τα κεραμικά του, φθάνουμε στα Μεστά, ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο. Βόλτα στα γραφικά σοκάκια του χωριού και στην κεντρική πλατεία που δεσπόζει η εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Αργότερα επίσκεψη στο μουσείο μαστίχας Χίου (έξοδα ατομικά), όπου θα ενημερωθούμε για τα μυστικά της μαστίχας. Ο δρόμος μας οδηγεί στον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμπορειού, όπου σε μικρή απόσταση βρίσκεται η διάσημη παραλία Μαύρα Βόλια, με βαθιά, σκούρα νερά που οφείλονται στα ολόμαυρα βότσαλα της παραλίας. Ακολουθεί το «ζωγραφιστό χωριό» Πυργί, όπως το αποκαλούν πολλοί λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και παρ' όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ' αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες επεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο. Στην επιστροφή μας θα περάσουμε από τον ευωδιαστό Κάμπο της Χίου, η περιοχή με τα πανέμορφα αρχοντικά και τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών. Επίσκεψη σε ένα από τα αρχοντικά του (έξοδα ατομικά) για να ενημερωθούμε για την ιστορία του κάμπου αλλά και να ψωνίσουμε αυθεντικά παραδοσιακά προιόντα. Μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής, γεμάτοι από όμορφες εικόνες και πλούτο αισθήσεων από το νησί της μαστίχας.
Extra tip: Στις ομορφιές της πόλης που θα απολαύσετε, ζητήστε να μάθετε για τον Αριούσιο οίνο (κράσι της Χίου), που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν το πρώτο κόκκινο κρασί στην ιστορία που τότε ονομαζόταν και μέλας οίνος (μαύρο κρασί), το οποίο εξαγόταν στην Αθήνα και στη Ρώμη ήδη από τον 5ο αιώνα και ήταν ακραία πολυτέλεια, να μπορεί κανείς να το γευτεί, γιατί ήταν σπάνιος και ακριβός.
Πτήσεις µε Sky Express (23-27/7 , 30/7-3/8 , 6/8-10/8 , 13-17/8 , 20-24/8 , 27-31/8 , 3-7/9)
Αθήνα – Χίος: 07:20 - 08:10 GQ 240
Χίος – Αθήνα: 21:55 - 22:45 GQ 245
|
Τιμή κατ’ άτομο, αεροπορικώς, 5 μέρες |
||
|
Chios Chandris 4* |
23-27/7 30/7-3/8 6-10/8 20-24/8 27-31/8 3-7/9 |
13-17/8 |
|
Δίκλινο Superior City View |
684 |
737 |
|
3ο άτομο |
534 |
587 |
|
3ο άτομο έως 12 ετών |
474 |
527 |
|
Μονόκλινο Superior City View |
934 |
987 |
Περιλαμβάνονται: Φόροι αεροδρομίου• Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Χίο-Αθήνα με SKY EXPRESS με δικαίωμα ανά επιβάτη μίας (1) αποσκευής μέχρι 20 κιλά και μίας (1) χειραποσκευής μέχρι 8 κιλά • Εκδρομές ως πρόγραμμα με κλιματιζόμενο πούλμαν • Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο στη Χίο • Διαμονή στο ξενοδοχείο CHIOS CHANDRIS 4* • Μπουφέ πρόγευμα & δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή) • Αρχηγός / Συνοδός • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς ως 75 ετών • Φ.Π.Α.
Δεν περιλαμβάνονται: O εκάστοτε φόρος διαμονής ανά δωμάτιο/διανυκτέρευση (τέλος ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση), θα πρέπει να πληρωθεί απευθείας στο ξενοδοχείο• Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων • Η (προαιρετική) εκδρομή στις Οινούσσες € 30 κατ' άτοµο και στη Σμύρνη 70€ κατ’ άτομο
Palmos Travel in Style
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 13 ΑΛΙΜΟΣ Τ.Κ 174 55
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ON LINE
Τηλ.: +30 210 9889421
info@palmostravel.gr
ΩΡΑΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 18:00
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ON LINE